Home » Svjetske učeničke konferencije – GLE

Svjetske učeničke konferencije – GLE

GLOBE Learning Expedition (GLE) je prilika da se okupe GLOBE učenici i nastavnici te svi ostali sudionici tog programa s ciljem razmjene iskustava i ideja, prikazivanja svojeg rada predstavljanjem istraživačkih projekata, ali i učenja u okolišu gdje se konferencija održava. Stoga je u programu učeničke konferencije (GLE) uvijek zastupljeno terensko istraživanje tijekom kojeg učenici imaju priliku komunicirati sa znanstvenicima i sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja.
Možda je ipak najvažnije postignuće tih konferencija međusobno upoznavanje sudionika pa se s tim ciljem uvijek organiziraju kulturne večeri, a na terenskom radu učenici se raspoređuju u grupe međunarodnog sastava.
Hrvatski su učenici, do sada vrlo uspješno sudjelovali na većini svjetskih konferencija:

Helsinki / Finska 1998.– sudjelovale su ekipe Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac te XV. gimnazije (MIOC), Zagreb. Mentorica je bila Marina Grčić.
Fotografije: Diana Garašić

Šibenik, 2003. – sudjelovale su ekipe iz sljedećih hrvatskih škola: OŠ Banija, Karlovac
OŠ Draganići, Draganić, OŠ dr. Andije Mohorovičića, Matulji, OŠ Hugo Badalić, Slavonski Brod
OŠ Nikole Tesle, Zagreb, OŠ R.K. Jeretova, Opatija, Gimnazija Matije Mesića, Slavonski Brod
Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Zadar, Medicinska škola, Varaždin, Srednja škola Mate Blažine, Labin, Srednja škola Petrinja, Tehnička škola Daruvar, Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb, Privatna klasična gimnazija, Zagreb, OŠ Konjščina, OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica.
Dječji zbor OŠ Marija Bistrica izveo je GLOBE himnu
Fotografije: Zoran Ikica i Zalatan Soldo

Cape Town/ JAR – 2008. – sudjelovale se ekipe iz:
Srednje škole Mate Blažine, Labin, Tehničke škole Daruvar, OŠ Konjščina i OŠ “Hugo Badalić”, Slavonski Brod. U pratnji su bile učiteljice Čeda Perko, Kristina Krtalić, Milena Prodanović i Sanja Klubička te viša savjetnica Borjanka Smojver, dipl. Ing. Kao član HR tima sudjelovala je i mr. sc. Žaklin Lukša.
Fotografije: Diana Garašić

Sljedeća je GLE održana u Indiji, ali naše škole nisu sudjelovale zbog prevelikih troškova putovanja.

Killarney, Irska, 2018. Sudjelovale su ekipe Škole za medicinske sestre Vrapče, Zagreb i Prirodoslovne i grafičke škole, Rijeka u pratnji svojih mentorica (Marinela Labaš, Ira Beck, Jelka Škoton, Marina Pavlić, Irena Szabo).
Fotografije: Diana Garašić i Marinela Labaš