Home » 7. Smotra hrvatskih GLOBE škola – DARUVAR 2004.

7. Smotra hrvatskih GLOBE škola – DARUVAR 2004.

  1. susret hrvatskih GLOBE škola održan je od 1. do 3. srpnja 2004. u Daruvaru, a domaćin je bila Tehnička škola Daruvar.
    Ovi susreti održavaju se svake godine, a prošle godine državni susret bio je u sklopu 2. svjetske GLOBE konferencije koja je održana u Šibeniku.

Državno povjerenstvo napravi selekciju i pozove škole koje su najaktivnije u GLOBE programu, uvažavajući pri tom niz parametara – opseg i broj, te kontinuitet mjerenja ( u GLOBE programu postoji nekoliko područja kojima se škola može baviti prema vlastitom interesu –Biometrija, Kartiranje zemljišta, MUC – klasifikacijski sustav  , ATMOSFERA   , VODA , TLO , FENOLOGIJA ), zatim primjena GLOBE programa u nastavi, upotreba i primjena GLOBE podataka te njihova obrada i prezentacija, istraživački projekti itd.

Državni susreti sastoje se od tri dijela: prezentacije istraživačkih projekata, prezentacije rada škola i orijentacijskog natjecanja.

U Daruvar su ove godine pozvane 53 škole, a odazvalo ih se 40 (28 osnovnih i 12 srednjih škola iz cijele Hrvatske). Svaka ekipa broji najmanje 4 člana – jednog nastavnika, GLOBE voditelja i 3 učenika, ali često imamo i više sudionika iz svake škole jer se radi o programu u kojem timski radi više ljudi, a isto tako je i multidisciplinaran pa svaki GLOBE voditelji pokriva dio iz svoje struke (biologija, kemija, geografija, informatika, geologija, meteorologija itd.)

1.7.2004. Nakon svečanog otvaranja, uslijedile su prezentacije prijavljenih projekata u 4 usporedne sekcije.

2.7.2004. Prezentacije rada škola bile su u posterske i kompjutorske.

Rezultati:

PREZENTACIJE RADA ŠKOLE U PROGRAMU GLOBE

Škole koje su osvojile prva tri mjesta na temelju glasovanja učenika, nastavnika i državnog povjerenstva u svakoj od kategorija, dobile su priznanja i nagrade. U kategoriji osnovnih škola natjecale su se škole u prikazivanju postera i u kompjutorskim prezentacijama, dok su sve srednje škole imale kompjutorske prezentacije.

Osvojeno mjesto

OSNOVNE ŠKOLE

SREDNJE ŠKOLE

Posteri

Kompjutorske prezentacije

I. OŠ Hugo Badalić, Slavonski Brod Oš Marija Bistrica, Marija Bistrica Tehnička škola Daruvar
II. OŠ Jurja Habdelića, Velika Gorica OŠ Nikole Tesle, Zagreb Medicinska škola Varaždin
III. OŠ Mate Lovraka, Veliki Grđevac OŠ Voćin, Voćin Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb

Popodne je održano orjentacijsko natjecanje koje se sastoji od orijentacije u prostoru pomoću slijepe karte, pronalaženja kontrolne točke i rješavanja problema i mjerenja vezanih za GLOBE sadržaje, naravno u što kraćem vremenu. Na kontrolnim točkama nalazili su se stručnjaci iz pojedinih područja (Državni hidrometeorološki zavod, PMF, Botanički vrt…)

 

3.7.2004.

Nastavnici su ujutro imali turistički razgled grada, državno povjerenstvo je zbrajalo rezultate i pisalo priznanja i pohvalnice, a učenici su na bazenu hotela Termal imali rekreativnu igru »Spasimo Zemlju». Naravno, da su u toj igri sudjelovali i nastavnici, a najbolja nastavnička ekipa se na kraju natjecala s ekipom učenika iz škole domaćina. Zaključak?

Nastavnici imaju znanje, iskustvo i izdržljivost, ali spasiti Zemlju ipak ostaje mladim naraštajima (uz pomoć nastavnika, naravno).

 

Uz već navedena osvojena prva tri mjesta u stalnim kategorijama, dodijeljene su i posebne pohvalnice i nagrade  koje su dobile sljedeće škole:

  • OŠ Čakovec, za uspješnu prezentaciju školskog projekta
  • OŠ Privlaka, Privlaka, za originalnu ideju GLOBE istraživačkog rada
  • OŠ I.G. Kovačića, Vinkovci, za uspješan i uporan rad škole i proširivanje područja istraživanja
  • OŠ M.J. Zagorka, Zagreb, za cjelokupan rad škole i realizaciju projekta te za odlično znanje tijekom orijentacijskog natjecanja
  • OŠ Banija, Karlovac, za izvrsno predstavljanje istraživačkog projekta
  • OŠ Sokolovac, Sokolovac, za originalnost ideje istraživanja i povezivanje GLOBE protokola s redovitom nastavom biologije.