Home » 2. Susret hrvatskih GLOBE škola OPATIJA 1999.

2. Susret hrvatskih GLOBE škola OPATIJA 1999.

II. susret hrvatskih  GLOBE škola  OPATIJA  28.06.-30.06.1999.


Opatija  –  Lungomare

Hotel Imperijal

 

  Program GLOBE ostvaruje se u hrvatskim skolama vec gotovo cetiri godine.  Poticaj i priznanje samoprijegornom radu ucenika i nastavnika je sudjelovanje na drzavnom Susretu GLOBE skola.Ove godine, u Opatiji, odrzava se  drugi susret Globe skola Hrvatske. Domacin II. susreta GLOBE skola je OŠ ” Rikard Katalinic Jeretov”, Opatija.Cilj okupljanja predstavnika hrvatskih GLOBE škola je razmjena iskustava o ostvarivanju programa, poticanje istrazivackog pristupa i suvremenih oblika ucenja, pronalazenja novih putova suradnje te medjusobno upoznavanje i zblizavanje. Pomorsku skolu Split na drugom susretu predstavljaju ucenice:

i nastavnik-voditelj Tomo Micic, prof.Pomorska škola Split je jedna od prve dvije hrvatske škole koje su se pridruzile GLOBE programu jos, danas “davne”, 1995. godine. Uz drzavnu koordinatoricu GLOBE programa u Hrvatskoj mr Dianu Garasic,  prve korake GLOBE programa u Hrvatskoj podpomagali su i prvi “GLOBE Trainers” u Hrvatskoj, inzenjeri Zlatan Soldo, iz Geodetske škole u Zagrebu, i Zoran Ikica, iz Pomorska škole u Splitu, koji su prosli GLOBE tecajeve u Pragu (lipanj, 1995.) i Miami-u (studeni, 1996.). Ponosni smo sto je nasa skola dala znacajan doprinos GLOBE programu u Hrvatskoj, i sto je zbog toga postala i prva “ GLOBE STAR” škola iz Hrvatske.Takodjer smo jako ponosni sto je nasa skola bila prva skola koja je  postala pridruzena clanica CARNet-a i koja jedobila  svoju Internet domenu  –  pomsk.hr.

Najinteresantniji dio GLOBE aktivnosti za ucenike Pomorske skole su atmosfersko-klimatska mjerenja, jer to buduci pomorci izucavaju u svom skolovanju, a slicna mjerenja ih ocekuju kao buduce casnike palube na brodovima na kojima budu ukrcani.
S mjerenjima i slanjem podataka zapoceli smo pocetkom 1996. i to najprije s “oblacima”, a nesto kasnije i s temperaturama zraka.

 Iako ova mjerenja, za nekoga, mozda, izgledaju jednostavna, ona su u stvari najzahtjevnija jer traze svakodnevne aktivnosti mjerenja i slanja podataka. Osim organizacijskih problema najveci problem predstavlja “prezivljavanje”  GLOBE kucice. U posljednjih godinu dana nasa kucica je tri (3) puta bila unistena, a termometri odneseni. Medjutim i pored ovakvih sitnih nedaca idemo dalje!

Vidimo se na III. susretima hrvatskih GLOBE skola !!!


opatija01

opatija02

opatija03

opatija04

opatija05

opatija06

opatija07

opatija08

opatija09

opatija10

opatija11

opatija12

opatija13