Home » O PROJEKTU THE TREE RINGS

O PROJEKTU THE TREE RINGS

I u ovom su projektu naše škole sudjelovala zahvaljujući inicijativi našeg prijatelja Karla Tolstena, norveškog GLOBE koordinatora i zahvaljujući financijskoj potpori norveške vlade.

U istraživanje su bile uključene škole iz Norveške, Češke i Hrvatske. Odabrane su škole locirane tako reći na istom meridijanu pa je ideja bila da se uoče povijesne klimatske sličnosti i razlike dokumentirane u godovima (the tree rings) stabala bora.
Više o znanstvenoj podlozi samog projekta možete pročitati u izvornom dokumentu unutar ove mape.
Iz Hrvatske su sudjelovale sljedeće škole:

  • Šumarska i drvodijeljska škola Karlovac
  • Srednja škola Mate Blažine, Labin
  • Prirodoslovna i grafička škola, Rijeka
  • Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
  • Srednja škola Prelog
  • Tehnička škola Daruvar
  • Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Zadar

Nakon dogovora nacionalnih GLOBE koordinatora, selekcije škola te svrstavanja škola u parove, prvi je inicijalni sastanak održan u Hrvatskoj (Baška na Krku) 2011.godine.
Na tom prvom sastanku predstavljen je projekt i metodologija rada, a sve su škole dobile i osnovni pribor za uzimanje uzoraka godova. Na sastanku su sudjelovali školski voditelji projekta i ravnatelji svih škola. U sljedećem su koraku timovi iz odabranih parova škola dogovorili tijek vlastitog projekta, koji je uključio način komunikacije i međusobne posjete u kojima sudjeluju i učenici.
Do idućeg sastanka, koji je održan u Češkoj (Pisek) 2012. godine, škole su trebale koordinatoru projekta poslati izvješće o provedenim aktivnostima. Tu su škole predstavile svoje rezultate koji su komentirani od strane znanstvenika pa su dobile i sugestije u smislu dovršenja projekta.

Na temelju izvješća o aktivnostima u provedbi projekta i dovršenih istraživanja, školski su timovi pozvani na posljednji sastanak u Norveškoj (Dalen), 2013. godine. Na tom su sastanku sudjelovali i učenici, koji su svojim kolegama, mentorima i znanstvenicima iz sve 3 zemlje prikazali svoje istraživačke projekte i suradnju koju su tijekom projektnog razdoblja ostvarili.

Izvješća uključenih škola dostupna su na: https://drive.google.com/drive/folders/1kDeltAb9yU7oviSxsZNq2XSKPUuM3b9i?usp=sharing

Osnovnu informaciju i projektu pogledajte na poveznici:
https://www.naturfagsenteret.no/c1761334/artikkel/vis.html?tid=1813219&within_tid=1783505
Još više detalja potražite na: https://drive.google.com/file/d/195_YKJjT8p_ZK1v8HeIiqQmnpcgZl9Sk/view?usp=sharing