Home » OSPOSOBLJAVANJE PRVIH TRENERA – PRAG, lipnja 1995.

OSPOSOBLJAVANJE PRVIH TRENERA – PRAG, lipnja 1995.

Prvi međunarodni trening za osposobljavanje trenera koji će nadalje osposobljavati učitelje u svojoj zemlji, održan je u Pragu, lipnja 1995.
Državna koordinatorica (Diana Garašić, po struci profesor biologije) trebala je pronaći nastavnike odgovarajućih struka, koji će pomoći u osposobljavanju kolega u Hrvatskoj. Budući da je kompjutorski dio Programa GLOBE i priključivanje škola na internet u to vrijeme bio najveći izazov i problem, koji je tek trebalo riješiti, izbor je pao na dva nastavnika informatike: Zorana Ikicu, inženjera elektrotehnike i Zlatana Soldu, inženjera geodezije. Njihove su škole bile rijetke, ako ne i jedine u Hrvatskoj, koje su u to vrijeme imale učionice na internetu. To su Pomorska škola, Split i Geodetska tehnička škola, Zagreb – prve hrvatske GLOBE škole.

Prvi međunarodni treninzi trajali su 5 dana i obuhvatili su sva područja GLOBE protokola, mnogo praktičnog rada i vježbi na računalima.

prvi polaznici GLOBE programa Na prvim međunarodnim treninzima sudjelovali su polaznici uz cijelog svijeta.
dr. Larry Ryan (lijevo) i dr. Barry Rock (desno) Edukaciju iz područja prirodoslovlja vodili su renomirani stručnjaci: dr. Larry Ryan (lijevo) i dr. Barry Rock (desno), iznimno zaslužni za probuđeni entuzijazam polaznika.
Potpisivanje GLOBE sporazuma Za neke od nas kompjutorske su radionice bile otkriće i sasvim novi izazov.
Prvi susret s meteorološkom GLOBE kućicom Prvi susret s meteorološkom GLOBE kućicom i grčevito razmišljanje: Kako ću to nabaviti?
Na biometrijskoj postaji Na biometrijskoj postaji
Na biometrijskoj postaji 2 Na biometrijskoj postaji
GLOBE certifikati I konačno: certifikati za prve hrvatske trenere: Zlatana Soldu i Zorana Ikicu (najviši momci u grupi) i Dianu Garašić (sjedi).
Zlatan s prijateljem iz Koreje Zlatan s prijateljem iz Koreje
ljepota Praga Zasluženo uživanje u ljepoti Praga (Zoran i Diana)

Autor fotografija: Zlatan Soldo, dipl. ing.