Home » Svalbard

Svalbard

SVALBARD
Najsjevernija točka Europskog kontinenta – otočje pod upravom Norveške.
Polarna noć traje od 26. listopada do 15, veljače.
Područje iznimno važno za rudarstvo (ugljen) i znanstvena istraživanja (geološka, astronomska, atmosferska, oceanografska) pa postoje brojni opservatoriji, čak i sveučilište. Otočje je sve više privlačno i turistima.
Longyearbyen – najveće mjesto na otočju i jedino koje ima aerodrom, bilo je odredište završnog sastanka sudionika projekta Aerosols in Europe, na kojem su mentori iz škola sudionica projekta predstavili istraživačke radove svojih učenika.

Dio hrvatske ekipe na polazišnom aerodromu Dio hrvatske ekipe na polazišnom aerodromu: Kolegice iz Škole za medicinske sestre Vrapče i Tehničke škole Daruvar. Kolegice iz Prirodoslovne i grafičke škole iz Rijeke priključuju se u Oslu.
Najveće naselje Longyearbye Najveće naselje Longyearbye (1.700 stanovnika) je nastalo kao malo mjesto lovaca na kitove i sjeverne medvjede, a kad su otkrivena bogata ležišta ugljena postaje primarno rudarsko mjesto. Vide se ostaci postrojenja i žičara rudnika koji je sad zatvoren, a dolinom protječe rijeka koja izlazi iz ledenjaka.
ledenjak Iako sredinom listipada još nije bilo snijega (što je vrlo neobično), bilo ga je na okolnim brdima, a u panorami dominira ledenjak.
Pogled izvana na hotel Pogled izvana na hotel
Iznenađujuće udobna unutrašnjost hotela Iznenađujuće udobna unutrašnjost hotela. Tu radi i jedan Dalmatinac.
polarni medvjedi Preparirani polarni medvjedi su sveprisutni, a zbog živih je oko naselja žica izvan koje nije dozvoljeno hodati bez puške. Ipak su danas strogo zaštićeni jer su početkom stoljeća nemilice ubijani i gotovo istrijebljeni.
Posjet opservatoriju Posjet opservatoriju – proučavaju Auroru borealis i duge atmosferske i astronomske fenomene. Mi nismo imali sreću vidjeti polarnu svjetlost jer je stalno bilo oblačno.
Muzej Svalbarda Muzej Svalbarda – dobitnik mnogih priznanja i nagrada. Jedan od najboljih na svijetu.
Muzej prikazuje bogat i zanimljiv živi svijet i prošlost otočja. Muzej prikazuje bogat i zanimljiv živi svijet i prošlost otočja.
brodom prema ledenjaku A onda smo se uputili brodom prema ledenjaku – višesatna vožnja praćena valovima, vjetrom i kišom. U blizini ledenjaka u moru se opažaju sante – komadi leda. Dobili smo piće s ledom iz ledenjaka.
Led u ledenjaku je plavkaste boje Led u ledenjaku je plavkaste boje – nismo išli previše blizu jer se komadi mogu odlomiti i padajući u more proizvesti veliki val.
Karl Hetland Dana Votapkova, voditeljica Regionalnog GLOBE ureda za Europu i Euroaziju na kraju uručuje priznanje Karlu Hetlandu i zahvalu na izvanredan doživljaj koji je organizirao, a koji je najvećim dijelom financirala Norveška vlada.
 MentorI iz Zagreba i Rijeke Aerosols in Europe ,Svalbard 2016.- MentorI iz Zagreba i Rijeke u ugodnom druženju
Marina Pavlić i Irena Sabo prikazuju projekt Aerosols in Europe, Svalbard 2016.-Marina Pavlić i Irena Sabo prikazuju projekt učenika.JPG
Mentorice ŠMS Vrapče Mentorice ŠMS Vrapče daju završno izvješće

Autor fotografija: Diana Garašić