Home » RAD U MEĐUNARODNIM TIJELIMA

RAD U MEĐUNARODNIM TIJELIMA

Domaćini međunarodnih skupova
Hrvatska je od samih početaka provedbe programa GLOBE bila među najaktivnijim zemljama izvan SAD. Prvih godina provedbe bili smo isticani kao zemlja s najvećim postotkom uključenih škola, u odnosu na ukupni broj škola. Vjerojatno je tome pridonio sustav oglašavanja stručnih skupova preko Zavoda za školstvo, odnosno Agencije za odgoj i obrazovanje. Suradnja sa gradsko tvrtkom ZGO i umješnošću kolege Vinka Vučića, o GLOBE programu izvještavalo se u različitim medijima pa je čak snimljen i radio-spot s pozivom tvrtkama da sponzoriraju GLOBE škole.
Uspješnost Programa GLOBE u Hrvatskoj bila je povod za održavanje Međunarodnog GLOBE simpozija u Splitu 1999., Svjetske učeničke konferencije (GLOBE Learning Expedition) GLE – 2003.u Šibeniku. te regionalnog GLOBE sastanka i treninga u Dubrovniku 2007.
Konferencija u Šibeniku (GLE 2003.) ocijenjena je kao iznimno uspješna pa je ljestvica uspješnosti za buduće organizatore visoko podignuta (po riječima tadašnjeg direktora GLOBE programa dr. sc Dixona Butlera). Valja istaknuti da su u organizaciji iznimno puno pridonijeli članovi hrvatskog organizacijskog odbora, a prije svih Vinko Vučić i dr. sc. Vladimir Kušam te svi treneri i saradnici te svakako GLOBE škole – učenici i učitelji.

Članstvo u organizacijskim odborima
Zahvaljujući iskustvu iz GLE 2003. Diana Garašić pozvana je sudjelovati u radu organizacijskog odbora za GLE – 2008, u Južnoj Africi.
Premda iz financijskih razloga sudjelovanje na GLE 2012. u Indiji nije bilo moguće, Diana Garašić bila je pozvana sudjelovati na virtualnim sastancima organizacijskog odbora. Isto tako, bila je članica organizacijskog odbora za GLE – 2018. (Irska).

Rad u Upravnom vijeću za regiju Europa&Euroazija
Na regionalnom GLOBE sastanku za Europu i Euroaziju 2010. godine, održanom u Ohridu,
Na regionalnom sastanku u Italiji, Trst – 2019., Sanja Klubička izabrana je za članicu Upravnog vijeća za Europu i Euroaziju

Diana Garašić izabrana je za člana upravnog vijeća regije. Funkciju predsjedavajućeg člana Upravnog vijeća za Europu i Euroaziju obavlja tijekom 2010. i 2011. godine.(konferencije u Kanadi, Calgary, Ukrajni, Kiev i SAD, Washington).

Od 2020. Vladimir Ribičić je član Upravnog vijeća za GLOBE regiju Europa&Euroazija. Time u radu vijeća sudjeluju 2 člana iz Hrvatske: Sanja Klubička i Vladimir Ribičić. Vijeće ima još 4 člana, a predstavnici su: Marcella van Steenbergen(Nizozemska),Danielle de Staerke(Francuska), Laura Altin(Estonija) te
Anthony Purcell(Irska). Mandat članova Vijeća je 2 godine.

Međunarodne radne grupe
Od 2017. do 2020. Diana Garašić članica je Radne grupe za edukaciju – GLOBE Education Working Group.

Od 2019. godine Marina Pavlić, dipl.ing. Članica je DEI GLOBE Task Force (raznolikost, jednakost, inkluzija) – tijela čija je zadaća osigurati da se čuje riječ svih članova velike i šarolike GLOBE zajednice.
Njihov strateški plan pogledajte na poveznici: https://bit.ly/2QN5izN