Home » POČECI OSPOSOBLJAVANJA UČITELJA I NASTAVNIKA U HRVATSKOJ

POČECI OSPOSOBLJAVANJA UČITELJA I NASTAVNIKA U HRVATSKOJ

Na žalost nema kompletne evidencije i foto-dokumentacije o svim stručnim usavršavanjima – GLOBE tečajevima održanima u Hrvatskoj, posebno tijekom prvih godina. U početku provedbe nije bilo nužno objavljivati tečaj na GLOBE stranicama, a čak je i Katalog stručnih skupova Agencija za odgoj i obrazovanje (ranije Zavod za školstvo) uveden kasnije. Ipak se može procijeniti ukupan broj GLOBE tečajeva jer je u prosjeku održano po 2 GLOBE tečaja godišnje pa ih je ukupno održano više od četrdeset.
Prve tečajeve vodili su osposobljeni GLOBE treneri: Zlatan Soldo, Zoran Ikica i Diana Garašić, no odmah se uključila i mr.sc. Janja Milković, kao specijalist za područje meteorologije te je tako uspostavljena trajna suradnja Programa GLOBE s DHMZ-om (Državnim hidrometeorološkim zavodom).
S godinama se program tečaja proširivao, nabavljena je oprema za mjerenja fizikalno-kemijskih analiza vode i za analize tla. Stoga su na tečejeve pozvani specijalisti koji su u radionicama objašnjavali način mjerenja i korištenje pribora prema GLOBE protokolima.
Sve su aktivne škole u početku dobivale satelitske snimke svojeg područja pa se pokazalo nužnim uključiti i stručnjaka za daljinska istraživanja zemljišnog pokrova, dr.sc. Vladimira Kušana.
Prvi su tečajevi održani 1996. Godine u Geodetsko-tehničkoj školi u Zagrebu, koja je imala svu potrebnu opremu, GLOBE trenera i blagonaklonost ravnatelja. Već za prve tečajeve organizirani su prijevodi osnovnih protokola (mr.sc. Janja Milković, Zoran Ikica, Diana Garašić, Josip Završki, Renata Matoničkin-Kepćija) i osnovnih teoretskih dijelova programa. Prvi su pojedinačni prijevodi tijekom vremena dopunjavani i proširivani pa je s vremenom nastao osnovni Priručnik za GLOBE mjerenja, koji je objavljen na tadašnjoj web stranici: globe.pomsk.hr. Za iduće je tečajeve pripremano još materijala, a neki postojeći su aktualizirani. Stoga je na aktualnoj stranici priručnik prikazan po GLOBE sferama i dopunjen novijim materijalima.
Prva hrvatska GLOBE web stranica (public.carnet.hr/globe) pokrenuta je 1998. Godine, a prvi je administrator bio GLOBE učenik iz XV. zagrebačke gimnazije Renato. Nakon toga, stranice su preseljene na poslužitelj Pomorske škole Split (globe.pomsk.hr), a administrator je bio Zoran Ikica. Nove su stranice od 2018. ponovno na poslužitelju CarNeta, a administrira ih Vladimir Ribičić (GLOBE alumnus i predsjednik udruge ZNAM).
Uz trenere, u održavanje tečajeva, ovisno o sadržaju uključivali su se i stručnjaci – specijalisti za pojedina područja:

Protokoli za pokrov i biometriju: dr.sc. Diana Garašić, Viko Vučić i Marina Ništ, prof., a u novije vrijeme dr.sc. Mirela Sertić-Perić i Lydia Lugar, prof.

Protokoli za pokrov zemljišta i daljinska istraživanja: Dr.sc. Vladimir Kušan

Protokoli za fenologiju : mr.sc. Marina Grčić, dr.sc. Diana Garašić, dr.sc. Zorana Sedlar

Protokoli za vodu:
Dr.sc. Renata Matoničkin Kepčija, Vesna Volk, dipl.ing., Biserka Zdjelarević, dipl.ing., Lidija Preglej, prof., Jadranka Radovančević, dr.sc. Ines Radanović, Sanja Klubička, dipl.ing. te Borjanka Smojver, dipl.ing.

Protokoli za tlo:
Josip Završki, dipl.ing., Josip Horovski, dipl.ing., Sanja Klubička, dipl. Ing., Borjanka Smojver, dipl.ing., a u novije vrijeme Marina Balažinec, prof.

Meteorologija:
Mr.sc. Janja Milković, mr.sc. Marina Grčić, a u novije vrijeme Dubravka Rasol, dipl.ing, Zrinko Bahorić, prof. i Vladimir Ribičić.

Informatički dio:
Zlatan Sodlo, dipl.ing., Zoran Ikica, dipl.ing, Kristina Krtalić, prof., a u novije vrijeme Marina Balažinec, prof., Darko Herbai, prof. i Lidija Tivanovac, prof. te Vladimir Ribičić.

Vjerojatno je bilo još suradnika pa se ispričavamo onima koje smo nehotice ispustili.

tim trenera i suradnika Dugogodišnji tim trenera i suradnika – specijalista za pojedina područja. U gornjem redu, s lijeva na desno:Zlatan Soldo, Vladimir Kušan, Diana Garašić, Marina Grčić, Zoran Ikica.
U donjem redu: Vinko Vučić, Vesna Volk, Janja Milković, Josip Završki
Neke od prvih grupa polaznika GLOBE tečaja Neke od prvih grupa polaznika GLOBE tečaja
polaznici u računalnoj učionici GTŠ polaznici u računalnoj učionici GTŠ
polaznici u računalnoj učionici GTŠ 2 polaznici u računalnoj učionici GTŠ
Jedna od prvih grupa polaznika GLOBE tečaja Jedna od prvih grupa polaznika GLOBE tečaja

Zoran i Zlatan -voditelji računalnih radionica Zoran i Zlatan -voditelji računalnih radionica
Radionice na Maksimirskom jezeru Radionice na Maksimirskom jezeru
Vesna i Renata vode radionicu za vodu Vesna i Renata vode radionicu za vodu

Zlatan vodi radionicu o postavljanju GLOBE pixela u Maksimiru Zlatan vodi radionicu o postavljanju GLOBE pixela (30 x 30m) u Maksimiru
Vladimir vodi radionicu o istraživanju pokrova Vladimir vodi radionicu o istraživanju pokrova
Mjerenje visine stabla klinometrom, uz asistenciju učenika Šumarske i drvodjeljske škole, Karlovac
Mjerenje visine stabla klinometrom, uz asistenciju učenika Šumarske i drvodjeljske škole, Karlovac
Diana pokazuje mjerenje opsega stabla Diana pokazuje mjerenje opsega stabla
Josip vodi radionicu za tlo Josip vodi radionicu za tlo
Renato Kocijan

Prvi administratori hrvatskih GLOBE stranica Renato Kocijan i Zoran Ikica
Zoran Ikica

Autori fotografija: Zlatan Soldo i Diana Garašić