Home » Novosti » Stručni skup za GLOBE edukatore (14. – 15. listopada 2021.)

Stručni skup za GLOBE edukatore (14. – 15. listopada 2021.)

14. i 15. listopada 2021. godine održan je stručni skup za GLOBE edukatore koji su završili početno osposobljavanje. Skup je odlično osmislila i vodila viša savjetnica Lydia Lugar, a održan je u sklopu programa redovitog stručnog usavršavanja koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje. Skup je održan online, a sudjelovalo je 45 učitelja i nastavnika.

Nakon uvodnog obraćanja i predstavljanja programa rada (L. Lugar), dr.sc. Diana Garašić, državna koordinatorica održala upoznala je skup s novostima u programu GLOBE. Nakon pauze sudionici su se opredijelili za jednu od 4 usporedne radionice:
Atmosfera: Zrinko Bahorić organizirao je primjenu podataka s automatske postaje za istraživačko učenje.
Biosfera: Diana Garašić prikazala je problemske zadatke i aktivnosti vezano uz ciklus ugljika.
Hidrosfera: Marina Ništ prikazala je protokol za makro beskralježnjake.
Pedosfera: Sanja Klubička prikazala je određivanje propusnosti tla i infiltraciju, uz aktivnosti za istraživačko učenje.

U trećem bloku programa, mr.sc. Marina Grčić održala je izlaganje na temu: Učenički istraživački projekti, što su sudionici prepoznali kao iznimno vrijedno i korisno za njihov budući rad.

Drugog dana skupa u prvom su bloku predstavljena 4 istraživačka projekta s ovogodišnje Smotre i natjecanja GLOBE škola prema prijedlozima recenzenata. Mentori su imali zadatak prikazati razvoj i tijek projekta s posebnim naglaskom na suradnji s recenzentima i stručnim institucijama. Krešimir Kojundžić, prof., iz OŠ Antuna Mihanovića, Osijek predstavio je zajednički rad učenika OŠ Ivana Filipovića i OŠ Antuna Mihanovića iz Osijeka pod naslovom „Koliko je pijeska i praha u našim tlima?“. Zrinka Klarin, prof., predstavila je rad „Oblaci nad mojim gradom“ učenika OŠ Šime Budinića iz Zadra. Lidija Tivanovac, prof. iz OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće i Marina Balažinec iz III. OŠ Varaždin predstavile su zajednički učenički projekt „Vrijeme i dinamika listanja lipe u Belišću i Varaždinu“. Marina Gojković, prof. i Mirjana Stanić, prof. predstavile su projekt učenika Gimnazije „Matija Mesić“, Slavonski Brod pod nazivom „Pitka voda u Slavonskom Brodu“. Sve su prezentacije bile iznimno zanimljive jer su, osim same ideje rada predstavljene i teškoće i nedoumice tijekom njegove izrade te pomoć stručnjaka koja je usmjerila rad i konačno rezultirala uspješnim učeničkim projektima.

U drugom bloku programa Ankica Veseljić, prof. odlično je predstavila GLOBE bazu podataka i njezino korištenje za istraživačko učenje radi ostvarivanja ishoda predmetnih kurikuluma. Prikazala je različite mogućnosti pronalaženja podataka i vizualizacija, uz korištenje različitih filtera.

U završnom dijelu skupa viša savjetnica Lydia Lugar, prof. otvorila je raspravu, u kojoj zapravo nije bilo pitanja, ali su napisane brojne pohvale organizaciji skupa i predavačima. Također su predstavljeni planovi za školsku godini 2021./2022.