Home » Naše uspješne priče » Regionalni GLOBE sastanak za Europu i Euroaziju

Regionalni GLOBE sastanak za Europu i Euroaziju

U Omišu se od 17. do 21. listopada 2022. godine održao regionalni GLOBE sastanak i stručni skup Programa GLOBE. Organizatori toga događanja bili su regionalni koordinacijski GLOBE ured za Europu i Euroaziju, GLOBE program Hrvatska s partnerima, upravno vijeće Programa GLOBE za regiju Europa i Euroazija te GLOBE implementacijski ured iz SAD. Domaćin regionalnog GLOBE sastanka i stručnog skupa je bila Osnovna škola Josipa Pupačića u Omišu, s Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj, AZOO i Tehničkom školom Daruvar kao partnerima. Na sastanku je sudjelovalo više od 80 predstavnika iz 26 država regije te predstavnici američkog GLOBE ureda.

Republika Hrvatska se uključila u Program GLOBE kao jedna od prvih zemalja u svijetu, a danas je prepoznata kao zemlja čiji učenici vrijedno rade te su poslali 10% od ukupnog broja podataka u GLOBE bazu podataka. Stoga je Hrvatskoj pripala čast da nakon pandemije tijekom koje su izostali sastanci ovakvoga tipa, bude domaćin ovoga važnoga događaja. Glavni direktor implementacijskog GLOBE ureda, dr.sc. Tony Murphy iz SAD-a sudjelovao je na sastanku u Omišu cijeli tjedan, što je znak njegovog uvažavanja i priznanja hrvatskoj GLOBE zajednici. Na svečanosti otvaranja sudjelovala je gđa. Amy Davison, zamjenica otpravnika poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu. Odaziv sudionika iz drugih partnerskih zemalja koje provede GLOBE program bio je iznimno visok, u odnosu na dosadašnje regionalne sastanke. Sve to ukazuje na uvažavanje i poštovanje koje hrvatski GLOBE uživa u međunarodnoj zajednici, a ugodna sjećanja sudionika na boravak u Omišu će zasigurno tome još više pridonijeti.

Prva dva dana održao se sastanak državnih koordinatora GLOBE programa koji razmijeni iskustva provođenja programa u svojim zemljama (slika 1). Iz Hrvatske su sudjelovale državna koordinatorica GLOBE programa dr.sc. Diana Garašić i zamjenica državne koordinatorice, Sanja Klubička, prof. (slika 2).

Slika 1. Sastanak državnih koordinatora Programa GLOBE za Europu i Euroaziju u Omišu od 17. do 19.

listopada 2022.

 

Slika 2. dr.sc. Diana Garašić i Sanja Klubička, prof. predstavnice Hrvatske na sastanku državnih koordinatora Programa GLOBE za Europu i Euroaziju u Omišu od 17. do 19. listopada 2022.

 

Od 19. do 21. listopada, sastanku su se priključili GLOBE učitelji iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. Za ugodan boravak sudionika pobrinuli su domaćini, učenici i učitelji iz Osnovne škole Josip Pupačić koji su raznježili srca sudionika na svečanom otvaranju sastanka za sve sudionike, donijevši dašak tradicije dalmatinskog kraja i Hrvatske (slika 3, slika 4, slika 5).

Slika 3. Državna koordinatorica Programa GLOBE dr.sc. Diana Garašić na svečanom otvaranju 2022 GLOBE Reginal Meeting&Training u Omišu

 

Slika 4. Direktor implementacije Programa GLOBE dr.sc. Tony Murphy na svečanom otvaranju 2022 GLOBE Reginal Meeting&Training u Omišu

 

Slika 5. Školski zbor pod vodstvom Vinka i Marije Didović, prof. glazbene kulture

Kroz dva dana sudionici su sudjelovali u radionicama iz područja atmosfere, hidrosfere i pedosfere (slike 6 i 7) te su pobliže upoznali nove mogućnosti GLOBE baze podataka, kao i aplikacije koje pomažu u radu. Hvalevrijedne informacije zasigurno će oplemeniti rad vrijednih GLOBE učitelja i njihovih učenika. Posebno zanimljiv događaj za javnost bila je prezentacija primjera dobre prakse u provedbi GLOBE program (slika 8).

Slika 6. Radionica o svojstvima vode

 

Slika 7. Radionica o svojstvima tla

 

Slika 8. Učenici OŠ Josip Pupačić prezentiraju svoj rad na Marketu organiziranom tijekom trajanja konferencije

Za ugodan boravak u Omišu, brinuli su GLOBE učitelji Ivica Štrbac i Tamara Banović iz Osnovne škole Josip Pupačić. Tako su sudionici skupa imali priliku upoznati ljepote grada Omiša i kanjona rijeke Cetine te u tradicionalnoj omiškoj konobi kušati specijalitete našega kraja uz zvuke klapske pjesme. Boravili su u Poljičkoj republici, kušali soparnik, družili se na multikulturalnoj večeri uz dobru muziku i ples, posjetili su Makarsku i Park prirode Biokovo te uživali u Zipline avanturi u prelijepom prirodnom okružju (slike 9 – 12).


Slika 9. Vožnja brodom kroz kanjon rijeke Cetine

 


Slika 10. GLOBE-ovci u Poljičkoj republici

 


Slika 11. Klapska pjesma u dalmatinskoj konobi

 


Slika 12. Najhrabriji GLOBE-ovci na Zipline avanturi

Poseban trenutak i čast za učenike Osnovne škole Josip Pupačić bio je dolazak sudionika GLOBE skupa u školu u kojoj su se tih dana održavale aktivnosti šestog po redu Tjedna znanosti. Za uzvanike je pripremljena kratka dobrodošlica u školskom dvorištu, a potom su GLOBE voditelji i koordinatori obišli školu i upoznali deset različitih radionica organiziranih za učenike. Naravno, u nekima od radionica provodile su se i aktivnosti iz GLOBE programa te su učenici imali mogućnost razgovarati s iskusnim GLOBE-ovcima o zadovoljstvu, ali i o problemima na koje nailaze tijekom mjerenja i opažanja koje u okviru GLOBE Programa provode (slike 13 i 14). Poseban je doživljaj za učenike bio ponovni posjet njihovog „starog znanca“ Petera Falcona, koji im je pričao o svojem radu na popularizaciji znanosti u NASA-i.


Slika 13. Tjedan znanosti u OŠ Josip Pupačić u Omišu

 


Slika 14. Tjedan znanosti u OŠ Josip Pupačić u Omišu

 

Galeriju s dodatnim slikama po danima možete pogledati preko sljedećih linkova:

Sastanak kordinatora: https://photos.app.goo.gl/saFXxipUE6kf5yrN8

Srijeda: https://photos.app.goo.gl/BqkFXVkf978Ejm8X7

Četvrtak: https://photos.app.goo.gl/KMMhZ4tvt4JwDnQM7

Petak: https://photos.app.goo.gl/NsE6Eo5ga7qWn4cZ9

Omiš, Hrvatska, listopad 2022.
Autorica članka: Tamara Banović, učiteljica savjetnica