Home » Novosti » MOJE MJESTO JUČER I DANAS – REZULTATI NATJEČAJA

MOJE MJESTO JUČER I DANAS – REZULTATI NATJEČAJA

Na natječaj „Moje mjesto jučer i danas“ stiglo je 11 projekata iz 10 škola, 6 osnovnih i 4 srednje škole, s tim da su dva rada iz iste srednje škole (popis škola i radova vidljiv je u sklopu virtualne izložbe). Premda nije bilo mnogo radova, stručno je povjerenstvo imalo težak zadatak da izdvoji one najuspješnije jer su sve priče zanimljive i dobro ilustrirane, vješto su u njih uklopljeni satelitski prikazi i daju obilje vrijednih podataka. Svaka od priča daje specifičan i atraktivan doprinos poznavanju osobitosti i baštine kraja o kojem je riječ.

Veleposlansto SAD, kao glavni organizator sudjelovanja hrvatskih škola u Svjetskoj kampanji klime i ugljika okupilo je stručno povjerenstvo za procjenu pristiglih radova. U sastavu povjerenstva radili su prof. dr.sc. Renata Matoničkin-Kepčija (PMF, GLOBE trener), prof. dr.sc. Ines Radanović (PMF), izv. prof. dr.sc. Mirela Sertić-Perić (PMF, GLOBE trener), dr. sc. Vladimir Kušan (institut OIKON), mr. sc. Marina Grčić (GLOBE mentor), Borjanka Smojver, dipl.ing. (GLOBE trener), Lydia Lugar, prof. (AZOO, GLOBE trener), Vladimir Ribičić (DHMZ, GLOBE trener), Diana Matijaš Vengar (Veleposlanstvo SAD) i dr.sc. Diana Garašić (GLOBE mentor).

Za procjenu radova korišteni su sljedeći kriteriji, koji su izvedeni iz poziva i uputa školama za sudjelovanje u kampanji:

  • Rad odgovara zadanoj temi; promjene pokrova jasno su opisane i uočljive na slikovnim prikazima
  • U analizi utjecaja promjena iznose se jasni argumenti (stavovi o dobrim I lošim utjecajima neke promjene jasno su argumentirani).
  • Tekst je razumljiv, ima logičan slijed, jezično je korektan i stilski ujednačen.
  • Objašnjeni su pojmovi važni za razumijevanje tematike rada
  • Obrazložen je odabir teme i/ili motiv za istraživanje
  • Dobro su korišteni preporučeni digitalni alati

Stručno je povjerenstvo izdvojilo četiri najuspješnija rada, koji su u najvećoj mjeri zadovoljili postavljene kriterije. To su radovi

Moje mjesto “Kopanec” jučer i danas (II. OŠ Čakovec);

Moje mjesto jučer i danas – Rugvica (OŠ Rugvica);

Moje mjesto Zadar, jučer i danas (OŠ Šime Budinića, Zadar);

Moje mjesto Ivanec jučer i danas (OŠ Izidora Poljaka Višnjica).

Ekipe učenika iz navedenih škola predstavit će svoje priče 24. travnja 2024., kojom će im prilikom biti uručena GLOBE priznanja i nagrade. Nagrade su osigurali partneri u provedbi obilježavanja Dana planeta Zemlje: Biološki odsjek PMF-a, Institut za primijenjenu ekologiju OIKON I OPG Goransa.