Home » Naše uspješne priče » Mjerenja GLOBE grupe iz Virja u vrijeme zimskih praznika (OŠ prof. Franje Viktora Šignjara)

Mjerenja GLOBE grupe iz Virja u vrijeme zimskih praznika (OŠ prof. Franje Viktora Šignjara)

Početkom nove školske godine 2021.-2022. i dolaskom novih članova u GLOBE grupu pokrenuta su i nova mjerenja. Kako naša hidrološka postaja potoka Zdelje koja protječe kroz Virje je uglavnom bez vode potražili smo novu na kojoj bi mogli vršiti redovita mjerenja. U razgovorom sa učenicima koji su iz Miholjanca (u kojoj je područna škola), odlučili smo posjetiti bivšu šljunčaru koja im je u blizini. 

Pregledom terena i definiranjem nove hidrološke postaje pod nazivom „Miholjanec jezero (lake)“ započeli smo mjerenja kemijske analize vode. Prva mjerenja obavili smo 14. listopada 2021..

I dok drugi učenici odmaraju od obaveza članovi GLOBE grupe vrše svoja atmosferska i hidrološka mjerenja. Vrijedni učenici petog razreda Filip i Jakov svaki tjedan odlaze na mjernu postaju, a svoju samostalnost u mjerenjima potvrdili su za vrijeme zimskih praznika kada su bez voditelja Herbai Darka (u pratnji  roditelja) vršili mjerenja. U planu je i neki znanstveno istraživački rad, ali moramo pričekati da sakupimo dovoljan broj mjerenja. 

Darko Herbai

priznanja

Mjerenje pH-a i električne vodljivosti

priznanja

Mjerenje otopljenog kisika i alkaliniteta