Home » Naše uspješne priče » Međužupanijsko GLOBE vijeće obilježilo Međunarodni dan ozonskog omotača

Međužupanijsko GLOBE vijeće obilježilo Međunarodni dan ozonskog omotača

Druga osnovna škola Čakovec sudjeluje u etwining projektu SVI SU DANI GLOB(E)-alni . Učenici međusobno surađuju s učenicima GLOBE škola Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije. U cilju ostvarivanja ovog projekta i u našoj školi provedene su u obliku integracije radionice Ozonko i Ozončica u drugom tjednu nastave ( 11.- 15. rujna 2023.)

Cilj radionice bio je samostalno istraživanje sadržaja o ozonu i njegovoj važnosti, Montrealskom protokolu i njegovim revizijama.

Voditeljica GLOBE programa Biljana Forgač u suradnji i zajedničkom radu s učiteljicama Brankom Lamza, Ivanom Jambrošić, Inom Magić, Valentinom Jozić Preksavec, Tinom Smolković, Sandrom Radiković, Jasminom Tratnjak , Monikom Vrtarić Vuk i Marijanom Pintar marljivo su radile protekla dva tjedna u provođenju radionica u kojima su učenike upoznale s velikim značajem ozonskog omotača za život svih bića na Zemlji.

Učenici 5.b i 5.c razreda proveli su radionice OZONKO i OZONČICA u našoj školi. U obliku slikovnice prikazali su važnost ozona koji nas štiti od ultraljubičastih zraka i naučili što su molekule CFC (CE EF CE) koje uništavaju ozon jer ljudi neodgovorno odlažu stare i neispravne uređaje u prirodu. Naučili su da postoje organizacije i službe koje je potrebno kontaktirati ako želimo odložiti takve kućanske uređaje.

Učenici šestih razreda su u provedbi radionica naučili da postoji velika opasnost zbog ozonskih rupa. Ultraljubičaste zrake direktno utječu na razvoj bolesti i zdravstvenih problema kao što su rak kože, sporiji rast i razvoj kod djece, oštećenja oka, mutacije u organizmu poremećaji u hranidbenom lancu i narušavanje prirodnih bogatstva.

Marljivi učenici sedmih razreda istražili su  da je 1985. godine potpisana Bečka konvencija. To je sporazum 21 države kojim su postavljena pravila i norme očuvanja okoliša i diplomatskih odnosa među državama.

Nakon Bečke konvencije, znanstvenici su dugotrajnim istraživanjima utvrdili koje ljudskim aktivnostima proizvedene tvari oštećuju ozonski omotač, i koliki im je faktor oštećenja ozonskog omotača .

Montrealski protokol je dva puta dopunjen. Prva dopuna je bila u Londonu 29.10.1990.

U drugoj dopuni u Beču Republika Hrvatska je 8.10.1991. pristupila protokolu. Ove podatke učenici su prikazali u obliku lente vremena.

Učenici osmih razreda svoja istraživanja su prikazali na plakatima i radnim listićima. Istražili su da je ozon plin blijedo plave boje sastavljen od tri atoma kisika i upija najveći dio štetnih UV zraka. Zaključili su da svaki pojedinac može učiniti nešto pozitivno da bi se očuvao ozonski sloj u atmosferi. 

Njihovi konkretni prijedlozi i akcije su kupnja proizvoda na kojima je oznaka OZONE FRIENDLY, veća upotreba bicikla, a manja automobila, pravilno odlaganje starih neispravnih uređaja i odgovorno ponašanje svih stanovnika na Zemlji.

Svoja istraživanja, zaključke i radove prezentirali su integracijom svim učenicima, učiteljima i djelatnicima škole.

Tijek radionica i integraciju sadržaja možete pogledati u galeriji fotografija.

Autorica priloga: GLOBE učiteljica Biljana Forgač, voditeljica MŽ vijeća sjeverne Hrvatske, Čakovec