Home » Naše uspješne priče » GLOBE UČENICI U BAJKOVITOJ ŠUMI 

GLOBE UČENICI U BAJKOVITOJ ŠUMI 

II. OŠ čakovec

Tematski park Bajkovita šuma smješten u Lopatincu, 5 km od Čakovca. Park otkriva čaroban svijet koji počiva na međimurskim legendama, mitovima i bajkama. Misija Bajkovite šume vođena je željom da posjetiteljima ponudi aktivan, zabavan i edukativan odmor za djecu i obitelji, ali i putnicima namjernicima svih dobnih skupina. Cilj ovakovog odmora je uspostavljanje prisnije veze čovjeka s prirodom, koju su mnogi izgubili kao posljedicu života u suvremenom svijetu. Tematski park je dio projekta TOUREX realiziran u suradnji poslovnih subjekata Pannonia inferior -Tenkescsárda iz Mađarske i Malo Selo d.o.o. iz Hrvatske.
Posjetitelje kroz Bajkovitu šumu vode kostimirani vodiči Veronika Aurora Zrinski i Juraj Zrinski koji im otkrivaju tajnovite stanovnike ove magične šume.
Učenici GLOBE programa II. OŠ Čakovec sudjelovali su u terenskoj radionici Bajkovite šume organiziranoj u okviru Dječjeg foruma Grada Čakovca u listopadu 2022. godine. U radionice su se aktivno uključili globovci Marcel i Luka (slika 1).

Slika 1. Terenska radionica Bajkovita šuma učenika II. OŠ Čakovec (GLOBE program i Dječji forum), listopad 2022.

Nakon terenske radionice Marcel i Luka opisali su svoje doživljaje.
“U spomenutoj terenskoj nastavi kroz Bajkovitu šumu vodili su nas kostimirani vodiči, Veronika Aurora Zrinski  i Juraj Zrinski, koji su nas upoznali sa zanimljivim stanovnicima ove tajanstvene šume (slika 2).
Ubrzo smo uočili da Veronika Aurora Zrinski najbolje poznaje stanovnike Bajkovite šume. Ona nam je ispričala da se često kao djevojčica znatiželjno iskradala iz postelje i špijunirala večernja kulturna druženja u dvorcu Čakovec. Najviše su joj pažnje privukle zabave s proročkom knjigom Sibilom koju je dala izraditi njezina majka Ana Katarina (Sibila predstavlja akvarelima bogato ručno oslikani rukopis izrađen u Hrvatskoj u dr. pol. 17. st. koji je danas dostupan u faksimilnom izdanju. To je najljepši rukopis starije međimurske književne baštine. Pisana je u stihovima. Sibila je bila namijenjena onodobnoj društvenoj igri i zabavi te proricanju budućnosti). Pomoću te knjige, Aurora je pronašla svoj put do Bajkovite šume i brzo se asimilirala zahvaljujući čaroliji svog božanstvenog imena. Ono znači zora. Aurora odlično razumije mitološka bića šume, a kad im zatreba odmor, oni joj prepuste i svoje uloge.
Juraj Zrinski je sin Nikole Šubića Zrinskog Sigetskog i njegove prve supruge grofice Katarine Zrinski rođ. Frankopan. On je naslijedio niz posjeda među kojima je bilo i Međimurje. 29. svibnja 1579. godine dodijelio je povelju s privilegijama stanovnicima podgrađa čakovečke utvrde, čime je Čakovec priznat kao trgovište i stvorena je osnova za daljnji razvoj naselja. Taj se dan danas obilježava kao Dan Grada Čakovca.
Juraj nam je objasnio da ga ova šuma podsjeća na njegovo junaštvo kada je pobijedio strašnog Pozoja (međimurskog zmaja), koji od tog vremena spava. Iz dana u dan iščekuje da se Pozoj probudi. Kroz svoju junačku povijest Juraj Zrinski je spona s magičnim svjetovima i savršen vodič po Bajkovitoj šumi.


Slika 2. Kostimirani vodiči Bajkovite šume, Veronika Aurora Zrinski i Juraj Zrinski.

Slušajući priču Jurja nismo odmah primijetili da je Veronika Aurora otrčala dalje u šumu. Brzo smo krenuli za njom i došli do čudne kolibe. Nimalo nam nije bilo ugodno kada je iz kolibe naglo izašla Baba Roga (slika 3). U prvom trenutku pomislili smo da je ovo neka šala ili predstava za malu djecu. Kada je Aurora počela trčati i mi smo potrčali za njom. Nakon što smo se zaustavili izvan dometa Baba Roge, Aurora nam je ispričala narodnu priču o dječici koja, znatiželjno diveći se prirodi, zalutaju duboko u šumi. Očajna se probijaju kroz gustu šumu do kolibe iz koje se širi topla svjetlost i mališani trče prema spasu. Vrata im otvara naizgled draga starica. Pusti ih u svoju kućicu, zatvori vrata… Nastavak priče napisali smo u radionici za male globovce naše škole pri obilježavanju Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana voda.

Slika 3. Koliba Baba Roge u Bajkovitoj šumi, listopad 2022.

Nakon razgovora naši vodiči su nam pokazali putokaz prema ostalim postajama mističnih bića Bajkovite šume. Dobili smo tablete pomoću kojih smo kasnije na svakoj postaji rješavali zadatke i tražili virtualne prikaze “stanovnika” Bajkovite šume (slika 4).

Slika 4. Rješavanje zadataka globovaca II. OŠ Čakovec u digitalnom obliku, listopad 2022.

Otkrili smo da u Bajkovitoj šumi viluje mala vila. Rješavajući zadatke zaključili smo da se ona pojavljuje u obličju šumskih životinjica. Naučili smo da ako ugledamo u šumi krug od gljiva, nikako ne smijemo ulaziti u njega jer je to trag vilinskog plesa. Ugledamo li mahovinu na kamenu, to je znak da je ovdje predahnula šumska vila. Začuje li se brujanje nalik udaljenom roju pčela, to je njena čarobna pjesma. Ugledali smo je više puta jer ipak smo mi GLOBE-ovci, a ona je to odmah prepoznala (slika 5). Bili smo oduševljeni virtualnim istraživanjem i sadržajima koje smo otkrili.

Slika 5. Virtualni prikaz šumske vile nakon uspješnog rješavanja zadataka, Bajkovita šuma, listopad 2022..

Na četvrtoj postaji šumskog patuljka rješavali smo zadatke za spas šume. Na naše veliko oduševljenje, oslobodili smo patuljka koji se pojavio u virtualnom obliku (slika 6). Shvatili smo da ga vide samo djeca koja čuvaju šumu, ona djeca koja znaju vrste šuma, zančenje šuma u ekosustavu i koja odlično poznaju biljni i životinjski svijet šuma. Na toj postaji počeli smo razmišljati kako možemo povezati sadržaje ove neobične šume i GLOBE protokole.

Slika 6. Virtualni prikaz šumskog patuljka u Bajkovitoj šumi.

Istražujući dalje pronašli smo sadržaje o mitskom biću Zelenom Jarilu (slika 7): „Kad se Bajkovita šuma zazeleni, to je znak da je u nju stigao Jarilo. Najvidljiviji je u proljeće. Na putu prolazi kroz naš svijet. Kad dodirne zemljicu vlažnim stopama, iznikne zelena trava. Kako prođe kraj kojeg stabla, rode se listići i pupoljci. Jarilo, to jarko Sunce, donese proljeće. Stigne on napokon do mlade božice Lade.

Dvoje mladih vjesnika proljeća se zaljubi.
Brzo stigne ljeto, a oni se i vjenčaju. A kako godina kreće prema kraju, tako i oni kopne. Prvi umire Jarilo. Njegovoj dragoj Ladi se zaledi srce i ona donese zimu. Njihov životni put traje jednu godinu, pokreće tu godinu i svake sljedeće se ponavlja.“
Pogledali smo se i pomislili…ova priča odgovara GLOBE protokolu Green Up/ Green Down.

Slika 7. Virtualni prikaz mitskog bića Jarila u Bajkovitoj šumi.

Ova tužna priča o Jarilu potakla nas je da istražimo tko je njegova Lada. Saznali smo da je ona drevna božica čije ime znači Lijepa. Osim ljepote, donosila je šarenilo i raskoš kasnog proljeća. Kitila je zlatnu kosu cvjetnim vijencima pa i danas djevojke u proljeće rado prate njezin primjer.
Lada, ta vjesnica proljeća, preobrazila se od tuge u mrzlo božanstvo koje zavija svijet u led. Tako je nastala zima.
Ako ne volite zimu, sjetite se da je to samo tuga jedne drevne božice, koja će proći kada se pojavi njezin Jarilo. Na njezinoj postaji nije bilo cvijeća jer je već uvenulo, ali njezin lik pojavio se u cvjetnom obličju.
Nakon uspješnog rješavanja zadataka pridružio nam se ponovno Juraj Zrinski i doveo nas do postaje u kojoj se krije Pozoj, kako ovdje u Međimurju nazivamo zmaja. Sigurno ste već načuli da se i podno Čakovca prostire grbava zelena neman čija je glava pod starim gradom, a rep ispod crkve svetog Nikole, na mjestu srednjovjekovne crkve Sv. Mihovila. U blizini Bajkovite šume uzdiže se mjesto Sv. Juraj na Bregu. Oduvijek se pričalo da su tamo pod bregom ukopana čak dva zmaja – veliki i mali štrigovski Pozoj.
Zmajevi su poznati po tome da se dobro skrivaju i po tome da dugo i čvrsto spavaju. On već stoljećima spava. Oko njega se već nataložila zemlja i iz nje raste visoko drveće koje nas okružuje. Vidjeli smo ga jedino u trenutku kada je Juraj ispričao svoje drevno junaštvo- pobjedu nad međimurskim Pozojem, a mi smo uspješno riješili sve tajne pitalice. Pojavio se vrlo kratko na ekranima naših tableta (slika 8).

Slika 8. Virtualni prikaz Pozoja, međimurskog zmaja.

Ovo su priče i mitovi našeg zavičaja koje se prenose usmenom predajom, a u Bajkovitoj šumi bit će sačuvane vječno. Našu terensku nastavu zaključili smo uporabom interaktivnih panela i VR tehnologije (slika 9). Na ovaj način učenici mogu istraživati i vizualno doživjeti mitološke likove, ali i na zabavan način upoznati povijest ovoga kraja, vladare i veleposjednike.

Slika 9. Virtualni doživljaj globovaca II. OŠ Čakovec u VR tehnologiji Bajkovite šume.

Slika 10. Kostimirani povijesni i mitološki likovi Bajkovite šume i globovci II. OŠ Čakovec, listopad 2022.

Nakon proučavanja sadržaja i prikupljanja podataka o legendama i povijesnim događajima našeg zavičaja, odlučili smo povezati ove zanimljivosti s GLOBE sadržajima, budući da je cilj tematskog parka povezanost i simbioza čovjeka i prirode. Tražili smo suglasnost voditelja parka za provođenje biometrijskih mjerenja i kartiranja. Višednevnim mjerenjima na terenu prikupili smo potrebne podatke (MUC klasifikacija, pokrovnost, visina i opseg dominantnih i kodominantnih vrsta drveća) u tematskom parku. Napravili smo vizualnu interpretaciju satelitske snimke ovog istraživačkog područja.
Lokacije povijesnih osoba i mitoloških bića povezali smo s biometrijskim podacima.