Home » Smotre i natjecanja

Smotre i natjecanja

Smotra i natjecanje GLOBE škola 2020

 

Obavijesti

Smotra i natjecanje 2020. održat će se u razdoblju od rujna do prosinca.

Zbog situacije s COVID 19 pandemijom, smotre i najtecanja održat će se u modificiranom obliku, uz primjenu svih propisanih mjera sigurnosti.

 

Izvješće o Smotri i natjecanju

Sudjelovalo je 17 ekipa iz srednjih i 23 ekipe iz osnovnih škola.
U natjecanju osnovnih je škola 1. mjesto osvojila ekipa OŠ Dubovac iz Karlovca, na drugom je mjestu ekipa OŠ Ivana Kukuljevića iz Belišća, a na trećem ekipa OŠ Zadarski otoci iz Zadra.
U natjecanju srednjih škola najviše je bodova osvojila XV. gimnazija iz Zagreba, na drugom je mjestu Gimnazija Karlovac, a na trećem Prirodoslovna i grafička škola iz Rijeke.

Međužupanijska i državna smotra

9 Koraka u izradi učeničkog istraživačkog projeka (dr.sc. Diana Garašić)

Savjeti za uspješno izlaganje – prezentacija (Vinko Vučić)

GLOBE orijentacijsko natjecanje

GLOBE orijentacijsko natjecanje obavezna je kategorija državne razine Smotre i natjecanja, u kojoj sudjeluju tročlane učeničke ekipe. Natjecanje uključuje sljedeća znanja i vještine:
orijentacija u prostoru uz pomoć zemljovida i kompasa (ili GPS-a)
čitanje (interpretacija) zemljovida i satelitskih snimaka
poznavanje i pravilna primjena GLOBE protokola
objašnjenja postupaka pri elementarnim GLOBE mjerenjima i tumačenje dobivenih rezultata.

Na orijentacijskom natjecanju svaku školu predstavlja tročlana učenička ekipa, koja treba proći sve kontrolne točke na orijentacijskoj stazi i riješiti na njima zadatke iz sadržaja Programa GLOBE. Uspjeh ekipe na natjecanju ovisit će o snalaženju u prostoru uz pomoć plana (zemljovida) orijentacijskog područja, o poznavanju i razumijevanju protokola osnovnih mjerenja i opažanja u Programu GLOBE te razumijevanju značenja rezultata mjerenja. Rezultat svake ekipe izračunava se zbrajanjem osvojenih bodova za točne odgovore i za brzinu prolaska staze. Omjer bodova koje je moguće osvojiti za točno riješene zadatke u odnosu na ostvarenu brzinu prolaska staze je 4 : 1, odnosno 80% za znanje, a 20% za brzinu.

Arhiva smotri i natjecanja